top of page
Zoeken

Hoe lees je een hondenbrokken etiket?



Brokken, ze zijn er in allerlei varianten; graanvrij, glutenvrij, krokant, geperst, sensitive, hyperallergeen, weight control. Overal lijkt wel een brok voor te zijn die een oplossing bied voor ieder probleem. Fantastisch natuurlijk, maar wat koop jij nou eigenlijk echt?


Heb jij wel een gezocht naar een goede brok die perfect aansluit op wat jouw hond nodig heeft of zelfs kan verdragen? Of heeft jouw dierenarts je wel eens geadviseerd om over te stappen op een bepaalde brok wegens gezondheidsproblemen? Misschien herken jij je in een van deze situaties en heb jij vol goede intenties en overtuiging meteen deze superbrok aangeschaft. Misschien heb jij zelfs wel eens geprobeerd om het etiket ontcijferen. Maar heb jij dit al snel gelaten voor wat het was want omdat er hele mooie afbeeldingen op de verpakking staan die aangeven dat de brok is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en 80% biologisch vlees. Bovendien is het misschien wel een graanvrije brok, dus dat moet wel goed zijn toch? Zeker als dit geadviseerd wordt door je dierenarts. Maar hoe weet je nou echt wat er in deze brok zit en wat deze doet voor de gezondheid van jouw hond? Oftewel; hoe lees je een etiket? Om dit goed te kunnen begrijpen heb je (helaas) al 'iets' van kennis nodig. Misschien beschik jij niet over deze kennis maar wil je wel graag begrijpen wat er in de brok zit die jij aan jouw hond voert. Daar hebben wij een korte berekening voor om je op weg te helpen:

1) Pak de zak met brokken en draai deze om, Welke ingrediënten zitten er allemaal in en in welke hoeveelheden?

2) Zoek de gegarandeerde analyse en tel de eiwitten, vetten, vezels, vocht en as bij elkaar op (wanneer er geen as vermeld staat kan je dit schatten op 6%)

3) Trek deze waarde af van 100% (de totaal waarde van de voeding). Het percentage dat overblijft is de hoeveelheid zetmeelrijke koolhydraten die zich in de voeding bevinden (koolhydraten breken af tot suikers, een hond kan geen koolhydraten opnemen).


Hou je minder dan 10% over? Gefeliciteerd dan heb je een voedzame brok te pakken! Wanneer dit percentage minder is dan 20% dan is dit nog steeds acceptabel voor actieve honden zonder hier significante gevolgen van te ervaren. Meer dan 20%? Oei, dan is het wellicht verstandig op zoek te gaan naar andere voeding. Op de lange termijn zal jouw hond hier zeer waarschijnlijk last van gaan ondervinden. Koolhydraten zijn een niet-essentiële voedingsstof voor honden, deze koolhydraten zetten zich om in suikers en zorgen voor vervelende ontstekingen en een sterk verhoogde kans op diverse ernstige ziektes. De meest voorkomende zijn;


* Obesitas

* Alvleesklierontsteking

* Diabetes * Gastro-intestinale infecties

* Hart ziektes

* Kanker * Huid & Vacht condities



Helaas zijn er nog te veel brokken waarbij veel vulmiddelen worden gebruikt waarbij er soms percentages bereikt worden van 30% tot 60%. Het is belangrijk te begrijpen wat je koopt en welke gevolgen dit zal hebben op de gezondheid van jouw hond. Vervolgens is het aan jou de keuze wat je hiermee kunt of wilt doen. Heb jij niet de financiële middelen om vers eten te kopen voor jouw hond maar wil je wel het beste bieden binnen de mogelijkheden die je hebt? Voeg dan 3 keer per week verse groentes toe aan zijn/ haar voerbak. Uit onderzoek is gebleken dat het toevoegen van groene groentes het risico op kanker met 90% verlaagt! Af en toe een stukje vlees of groenten van tafel geven is hartstikke goed voor jouw hond.


Wist je trouwens dat de meeste commerciële brokken afkomstig zijn van grote fastfood bedrijven zoals Mars, Nestle en Danone? Deze bedrijven staan bekend om hun fastfood producten vol met suikers en zeer weinig gezonde voedzame voedingsstoffen. Ze zijn er puur op gericht om zoveel winst te maken. en hoe kan dat beter dan voeding te verkopen die heel erg lekker ruikt en / of smaakt, enorm veel koolhydraten/suikers bevat (die weer zorgen voor een onverzadigd gevoel en verslaving) en waarvan je heel veel nodig hebt om tot een gezonde hoeveelheid ADHV voedingsstoffen te komen. Grote kans dat jij een van deze brokken momenteel in huis hebt. Niet wetende dat die dure brok eigenlijk helemaal niet zo gezond is dan je denkt.





Ben je er na het lezen van dit artikel achter gekomen dat jouw brok toch minder goed is dan dat je in eerste instantie zou denken en wil je overschakelen naar ander voer? Dan heb je nu de tools ter beschikking om etiketten te lezen en een weloverwogen keuze te maken.

Meer weten over etiketten lezen van rauwe verse voeding? Daar heb je geen diploma voor nodig gelukkig, dat is namelijk vrij simpel. Op het etiket van bijvoorbeeld een makreel staat 100% makreel. Transparante, eerlijke en zuivere voeding, zonder toevoegingen, vulmiddelen of conserveringsmiddelen.


Weet wat je eet.











Comments


matthew-henry-2Ts5HnA67k8-unsplash.jpg

mAMA WOLF BLOG POSTS

wIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN AL ONZE NIEUWE POSTS? SCHRIJF JE DAN NU IN!

Dankjewel voor je inschrijving!
X-Mama Wolf

bottom of page